← Terug

Klantcasus L&M Rijnsburg

Deze Nederlandse tulpen bloeien overal ter wereld dankzij gedekt debiteurenrisico

Deze Nederlandse tulpen bloeien overal ter wereld dankzij gedekt debiteurenrisico

Ieder bedrijf dat handel doet in het buitenland weet: met nieuwe kansen komen ook risico’s. Zeker als het gaat om debiteuren. Bloemenexporteur L&M Rijnsburg wist haar risico’s te dekken door een slimme oplossing van Jac. Van Dam Verzekeringen en Euler Hermes en kan nu zonder zorgen verder groeien.

L&M Rijnsburg B.V. is één van de grootste spelers in de internationale bloemenbranche. Men werkt hier al bijna zeventig jaar met de hoogste kwaliteit bloemen en de grootste exporteurs uit de markt. De bloemen en planten, voornamelijk tulpen, worden wereldwijd verkocht. Naast de reeds wereldwijde aanwezigheid heeft de bloemenexporteur een stevige groeiambitie voor de komende jaren. Aan groei en nieuwe kansen kleven helaas vaak ook risico’s, waaronder het debiteurenrisico. Door de zeer smalle marges in de bedrijfstak en snelheid van handelen in de supply chain is dit risico sterk aanwezig. L&M Rijnsburg is zich hiervan bewust en weegt daarom alle risico’s zorgvuldig af.  Om het debiteurenrisico af te dekken, maakt het bedrijf uit Rijnsburg gebruik van een kredietverzekering.

Tienduizenden euro’s aan extra kosten.

L&M dekt de risico’s al jaren af via een grote kredietverzekeraar in de bloemenbranche. Een gedeelte van de betalingen van  e leveranciers op krediet kon echter niet worden afgedekt in dat contract. Jan Willem Leeuwenburg, ceo bij L&M, vond een workaround voor zijn probleem: “Deze betalingen liet ik via de veiling lopen, zodat ik toch zeker was van mijn geld, ondanks de extra kosten.” Maar de veiling vraagt een bepaald percentage voor facturering. Hierdoor liep het bedrijf tienduizenden euro’s per jaar mis.

Ruimere limieten en lagere premies

Omdat dit niet ideaal was, ging huisintermediair Floris van Dam, eigenaar van Jac. Van Dam Verzekeringen, op zoek naar een betere optie. Via Allianz kwam Van Dam in contact met Joey Buijink, kredietverzekeringsadviseur bij Euler Hermes. En die optie kon hij bieden in de vorm van een nieuw contract. Een dekkend contract, met ruimere limieten op enkele debiteuren en lagere premies, waardoor de bloemenexporteur niet meer facturen via de veiling hoefde te halen. Met een fikse besparing als resultaat.

Een vruchtbare relatie tussen drie spelers die ondernemerschap in het buitenland met zo min mogelijk risico’s mogelijk maakt.

Leeuwenburg: “Het was me veel waard om ook deze betalingen af te kunnen dekken binnen onze kredietverzekering.” Ook Van Dam en Euler Hermes zijn zeer tevreden met de nieuwe regeling. “Het is een klassieke win-win-situatie. L&M Rijnsburg groeit hard en is bovendien een bijzonder prettige klant. Ik ben ook trots op het feit dat wij als relatief kleine spelers in de bloemenbranche toch zo’n goed aanbod konden doen”, aldus Van Dam.

tabel-limieten-moederdagclausule@4x

Niet alleen de limieten voor bepaalde debiteuren werden verruimd, ook kwam er een oplossing voor de seizoenspieken. Om het verhoogde risico tijdens de periodes met verhoogde vraag op te vangen, voegden Van Dam en Euler Hermes een zogenaamde ‘Moederdagclausule’ toe. Buijink: “Deze zorgt ervoor dat we op de belangrijke piekmomenten in het jaar onze limieten tijdelijk met vijftig procent kunnen verhogen. Niet zoals de naam doet  vermoeden, alleen voor Moederdag, maar ook voor Valentijnsdag,
Internationale Vrouwendag en Allerheiligen.”

Intensieve samenwerking

De gezamenlijke inspanning van de afdeling Sales en Risk is uitermate belangrijk bij dergelijke trajecten. Elke specialist kijkt naar een case vanuit zijn eigen expertise, en door de expertises te combineren, zorgden Van Dam en Euler Hermes voor een op een maat gemaakte oplossing. De intensieve samenwerking tussen de partijen en een diepgaande risico-inventarisatie leidden uiteindelijk tot dit mooie resultaat.

In mei en juni 2017 vonden de eerste gesprekken plaats, in augustus werd de offerte besproken en in januari 2018 zal het contract  ingaan. Het begin van een vruchtbare relatie tussen drie spelers; een relatie die ondernemerschap in het buitenland met zo min mogelijk risico’s mogelijk maakt.

Auteur

Linda Meeder

Online Communicatiemanager bij Euler Hermes